Tomaat tarte tatin met rode ui en basilicum

Ingrediƫnten

Voor 4 personen

  • 4 vellen bladerdeeg
  • 20 cherrytomaten, gehalveerd
  • 2 rode uien, in ringen
  • 1 knoflookteen, geperst
  • 4 el balsamicoazijn
  • 3 el boter
  • 7 g basilicum, grofgesneden
  • zout en peper

Extra:

  • taartvorm (20 cm)

Print dit recept

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de vellen bladerdeeg zo neer dat ze elkaar met 2 mm overlappen. Rol met een deegroller nog een paar keer over het deeg zodat de losse vellen een geheel vormen.
  2. Verhit boter in een koekenpan, zet het vuur laag en fruit de rode ui in totaal 3 minuten goudbruin. Zet het vuur laag en voeg de knoflook toe. Bak 2 minuten mee voordat je de cherrytomaten en balsamicoazijn toevoegt. Laat het geheel 5 minuten sudderen op laag vuur tot de balsamicoazijn stroperig is. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Schep het tomatenmengsel in een ingevette taartvorm. Dek de tomaten af met het bladerdeeg en bak dit 20 minuten in de oven tot het deeg goudbruin en knapperig is. Haal de tarte tatin uit de oven en laat 5 minuten afkoelen.
  4. Plaats een bord op de bovenzijde van de taartvorm en draai de taart om zodat de taart met de tomaten boven op het bord liggen en het bladerdeeg niet meer de bovenkant maar de onderkant is. Garneer de taart met basilicum en vlokken Parmezaanse kaas, snijd in mooie punten en serveer direct.