Romige soep met gerookte zalm

Ingrediënten

1 kg witte asperges

2 sjalotjes

10 gr peterselie

3 l water

125 ml slagroom

2 el roomboter

200 gr gerookte zalm

peper en zout

Print dit recept

Bereiden

Schil de asperges‑en snijd 2 cm van de harde onderkant af. Snijd de aspergepunten op 5 cm af. Snijd

de rest van de asperges in stukjes. Blancheer de aspergepunten 6-8 minuten en zet apart.

Snijd 1 sjalot in grove stukken en doe samen met de schillen en onderkanten van de asperges, de takjes van de peterselie en 3 liter water in een ruime pan. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 45 minuten zachtjes trekken. Zeef de bouillon.

Snipper de tweede sjalot fijn, smelt de boter in een soeppan en fruit de sjalot 1 minuut. Voeg de

aspergestukjes toe en bak deze in 2-3 minuten zachtjes glazig.

Voeg 1 liter aspergebouillon toe en kook de asperges in 10 minuten zachtjes gaar.

Pureer de asperges met de bouillon tot een mooi gladde soep en roer de slagroom erdoor.

Warm de aspergesoep nog heel even door en voeg zout en versgemalen peper naar smaak toe.

Schep de aspergesoep in diepe borden en leg in het midden de aspergepunten en gerookte zalm.

Garneer met gehakte peterselieblaadjes. Tip Heb je niet veel tijd? Gebruik bouillonblokjes!

Met de schillen van 1 kg asperges maak je 3 liter bouillon. Vries de rest van de bouillon in en gebruik

deze bijvoorbeeld voor aspergerisotto!